Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dal bych si kafe ...

... hrnek dobrýho kafe. Copak o to, kávovar mám celkem solidní, ba i nějaká ta chutná zrnka k namletí. Tak čím to k čertu je, že poslední dobou mám pocit, že to nějak není ono?

Za to může Ivan, napadne mě a musím se tomu v duchu smát. S nikým jsem asi nikdy nevypil tolik kafe jako právě s ním. Kdykoliv jsme se sešli na pokec u piva, tak kávy nakonec padlo za oběť podobné možství jako zmiňovaného zlatavého moku. Možná v tom hrál roli i fakt, že naše hovory se s železnou pravidelností téměř vždy stočily od témat kolem muziky ke klábosení o politice a různém marastu kolem nás a než jsme dospěli k tradičnímu závěru, že je vlastně všechno v pytli, bylo již nad ránem.

Září je pro mě obvykle takový měsíc, kdy mám pocit, že se vše rozběhne najednou tak nějak ještě rychleji než jindy. Kdybych to mohl svádět na práci, bylo by to fajn, ale to není ten případ. Je pravda, že Terce začíná škola a různé aktivity, mně zkoušení s divadlem, Dorce další certifikace k veškeré ostatní práci .. ale tohle všechno pořád nezabírá tolik času. Prostě jsem si tak nějak už dlouho nedokázal udělat ten správný čas na dobrý kafe a jsem z toho celý nesvůj.

Zkusil jsem si tedy uvařit šálek a protože Ivan je na tom teď s časem bídně, zašel jsem poklábosit o politice a různém marastu kolem nás do diskuze pod místními články. To je panečku zážitek. Úplně jiný svět. Asi bych to také dokázal táhnout až do rána, ale to kafe, zdá se, chutná pořád stejně divně.

Ale alespoň jsem se dozvěděl a zjistil spoustu zajímavých věcí. O tom, co důležitého se děje, co si o tom kdo myslí, o novinářích, gramatice, o lidech obecně ... Na příští pokec u piva a dobré kávy budu mít spoustu nových poznatků a zkušeností.

No posuďte sami. Namátkou třeba zmíním toho zlého a nechutného amerického prezidenta s jeho neustálými aférami a přehmaty. Jako naprostý protipól pak tu chytrou a statečnou dívenku Gretu, která za nás všechny a naší planetu neohroženě bojuje do roztrhání těla. Jen o něco málo níž pak v žebříčku naléhavosti leží problémy jako přechylováni ženských jmen, problémy migrace či kostýmy kanadského premiéra, které používal v dobách své mladické nerozvážnosti. 

Další témata, především z českých luhů a hájů, by zasloužila samostatnou kapitolu, a tak je s dovolením pro tentokrát přesunu do své verze "Premium" a ve výčtu zde ponechám jen ty výše zmíněné a i podle místních novinářů zřejmě nejpalčivější.

Nemohu se dočkat až zanalyzujeme s Ivanem u kávy všechny největší momentální nešvary. Až probereme ošklivého a nesympatického Donalda Trumpa, který si jako demokraticky zvolený prezident dovolí to, co si dovolí. Však jistě víte, co mám na mysli.  On dokonce nebere ohled ani na názory svých oponentů z řad mírumilovných Demokratů a k tomu všemu zcela ignoruje i pana profesora Jiřího Bílinu, a to i v případě, že ten je v doprovodu pana docenta Zeidlera. Ani to statečné děvče, Greta, se s ním zřejmě z tohoto důvodu nechtělo sejít. Kdo by také stál o setkání s někým takovým, že. Místo prosazování zájmů lobistických skupin, jak bylo dlouhá léta dobrým zvykem, si dovolí mít nějaké vlastní nezávislé názory a ke všemu se mu několikrát na veřejnosti zvedl jeho příčesek. Nechutné

A Greta? Ta je v pohodě. Prý už vyhrála, což je skvělé. Bude se snad moci chudinka vrátit do školy a společně s rodiči a celou tvrdě pracující skupinou jejich podporovatelů a drezérů začít užívat peněz, které si za své výkony plně zaslouží. Vše tedy probíhá podle plánu a tak je to správné .. A že o ní čeští novináři píší jako o Thunbergové? Inu, nechme to na ní a našich novinářích, zda si vyberou dodržování pravidel českého jazyka či zvolí cestu opačnou a stane se Thunbergem, stejně jako třeba Nováková Novákem. Stejně tak nechme na těch převážně afrických chlapcích, kteří především do Evropy míří na lodičkách, kde a jak chtějí žít. My jim tu šanci prý přeci dlužíme a jak jsem se včera dočetl v jedné z debat, již není vhodná doba na nějaké dělení lidí podle států, národností a jakýchsi směšných tradic. Prý musíme být dnes všichni tak nějak otevření, globální a hotovo, psala jedna paní. Určitě je chytrá a má tudíž pravdu, protože ve svém příspěvku neměla dokonce ani jednu jedinou hrubku.

A kostýmy pana Justina Trudeaua? No to je tedy každopádně ostuda! Jen jsem se podle článků a příspěvků pod nimi ještě úplně nerozhodl čí vlastně. Jestli jeho nebo někoho jiného. V tom se názory bohužel různí. Ale vzhledem k tomu, že premiér Kanady chodí tak pěkně oblečený a vždy se vlídně usmívá, doufám a pevně věřím, že chyba bude jinde než u něho. Co na tom, že on sám se stydí a omlouvá, považuje svou tehdejší maškarní masku za krajně dehonestující a silně rasistickou. Nedivme se, vždyť si dovolil být na večírku namaskován jako Alladin a ke všemu se taková věc prý stala opakovaně. Dnes opravdu nepředstavitelné. Lehce jej omlouvá fakt, že tato zavrženíhodná lapálie se udála před téměř dvaceti lety, tedy v době, kdy podobné výstřelky byly ještě oběcně mylně považovány za přijatelné a některými obzvlášť zvrhlými jedinci dokonce za zcela normální až vtipné.

Naštěsti tenkrát pan premiér nezvolil masku indiána, jak se ještě tehdy hanlivě říkávalo původním obyvatelům severoamerického kontinentu, což by mu definitivně zkomplikovalo jeho další setrvání ve svém úřadu, a to i přesto, že maškarní dýchánek proběhl více než dvacet let od poslední nucené interupce původních obyvatelek pod dohledem státu či posledního násilně odloučeného indiánského děcka od své rodiny. I za to se pan Trudeau samozřejmě preventivně omluvil, čímž vše okamžitě uvedl na pravou míru. Je to prostě klasa chlap. Od té doby navíc každé veřejné shromáždění, ať už se jedná o třídní schůzku ve škole či sympozium vrcholných činitelů, začíná poděkováním původnímu obyvatelstvu a vyjádřením díků za to, že současné Kanaďany nechají užívat jejich zemi. No není to roztomilé po tom všem?

Každopádně bych si ale dal kafe. Hrnek dobrýho kafe...

Autor: Jirka Vanourek | čtvrtek 26.9.2019 6:30 | karma článku: 18,67 | přečteno: 624x
  • Další články autora

Jirka Vanourek

Smysl či nesmysl Konvoje svobody

Freedom Convoy 2022 aneb Konvoj svobody. Záležitost, která nemá obdoby, a to nejen v Kanadě, kde se její název v posledních dnech skloňuje mezi lidmi všeho věku snad na každém kroku.

2.2.2022 v 1:52 | Karma: 31,79 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Osobní

Jirka Vanourek

Mediální chaos

To jsem se ale dnes nasmála, povídá jedna pani druhé a ukazuje jí fotografii Daniela Landy spolu s popiskem, že je mu líto, že se naočkoval teprve až teď, na displeji svého mobilního telefonu.

17.12.2021 v 8:37 | Karma: 18,67 | Přečteno: 598x | Diskuse| Ostatní

Jirka Vanourek

Agresivní a omezená menšina

Agresivní a omezená menšina .... Tak nám padla další bariéra. Tedy minimálně ta pomyslná, mediální i lidská.

20.11.2021 v 1:12 | Karma: 35,17 | Přečteno: 2737x | Diskuse| Společnost

Jirka Vanourek

Jak se vám tu žije, takhle bez nožů ?

Tak jsem dnes s hrůzou zjistil, že například v Kanadě už nemůžete mít na veřejnosti zřejmě ani obyčejný nůž...

1.7.2016 v 12:45 | Karma: 32,83 | Přečteno: 1482x | Diskuse| Společnost

Jirka Vanourek

Máte rádi pohádky?

Kdo z nás by alespoň v dětském věku pohádky neměl rád. Dokonce bych si troufl tvrdit, že v naší společnosti je má v oblibě naprostá většina lidí od těch úplně nejmenších až po ty nejstarší. Ani já nejsem výjimkou. Jen mě tak dnes napadlo, jestli to je vlastně vůbec dobře.

3.2.2015 v 6:28 | Karma: 7,33 | Přečteno: 410x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 978x
Fotograf, muzikant, příležitostný divadelník, původem z Plzně, žijící převážnou většinu času v kanadském Vancouveru a okolí.

Seznam rubrik